Çözüm sürecinin saha çalışması gerekleşecek
Türkiye Büyük Millet Meclisi Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Süreci Değerlendirme Komisyonu Sözcüsü Şahin çözüm süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Şabanözü 42. Geleneksel Kültür-Sanat ve Güreş Festivali’nin ardından, Şahin, burada TRT muhabirinin ‘çözüm süreci ile Gezi Parkı eylemleri arasında bir ilişki kuruyor musunuz?’ sorusuna, “Kürt sorununun çözümüne ramak kaldığı bir süreçte, ülkeyi karıştırma adına farklı adımların atıldığını görüyoruz.” cevabını verdi. Şahin, çözüm sürecinin Türkiye’de uzun yıllardır herkesin malumu olan bir problemin halledilmesi noktasında atılmış adımlar olduğunu belirterek, “Komisyonumuz yaklaşık 3 haftadır konunun muhataplarıyla ve konu üzerinde kafa yormuş, bilimsel çalışmalar, araştırmalar yapmış akademisyenleri dinliyor. Özellikle Perşembe günü son dinlediğimiz isim de insan hakları dernek başkanıydı. Bu bölgede yaşananlar ile çözüme dair somut önerileri olan bu akademisyenlerin görüşlerinin ciddi anlamda bazı şeylerin şekillenmesi noktasında bizlere faydalı oluyor.” dedi.
“ÇÖZÜM SÜRECİNİN SAHA ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞECEK”
Çözüm komisyonunda yakın zamanda bir alt komisyon oluşturulduğunu hatırlatan Şahin, “Bu alt komisyonda 3 kişilik bir grup oluştu. Bu komisyon cezaevindeki mağdurları dinleme ve onların sorunlarını ve sıkıntılarını paylaşma adına girişimlere başladılar.” şeklinde konuştu. Çözüm sürecinin saha çalışmasının gerçekleşeceğini söyleyen Şahin, “Bölgede bu süreci bu noktaya getiren yaklaşımlar nelerdir, yasal düzenlemeler nelerdir, bunlar irdeleniyor. Özellikle sıkıyönetim kanunundan başlayıp olağanüstü hal ve uygulamalarının yaratmış olduğu bir kısım düzenlemelerin, hukuki altyapısında bir kısım eksiklik gördüğümüz hadiselerin incelendiği bir durum söz konusu.” dedi.
Komisyon olarak yurt dışından çözüm sürecine benzer çalışmaların izlendiğini söyleyen Şahin, ihtiyaç duyulduğunda yurt dışı araştırmalarının da yapılabileceğini kaydetti. Şahin, “Bu konuda zamana yayılmış ölçüde ciddi ve kapsamlı, bu işin çözümüne dair somut adımlar atılacak, önümüzdeki günlerde bu adımları göreceksiniz.” diye konuştu.
Şahin, bir gazetecinin ‘Çözüm süreciyle Taksim Gezi Parkı’ndaki olaylar arasında bir ilişki kuruyor musunuz?’ sorusu üzerine, “Taksim Gezi Parkı’ndaki olaylar,Türkiye’nin en önemli problemi olan ve çözülmeye yüz tutmuş olan Kürt meselesinin çözümü noktasında irade ortaya koymuş olan iktidarı zayıflatmaya yönelik bir girişim.” dedi. Şahin, 30 yıldır devam eden bir sonuca gelindiğini belirterek, şunları söyledi: “Kürt sorununun çözümüne ramak kaldığı bir süreçte, ülkeyi karıştırma adına farklı adımların atıldığını görüyoruz. İşte bugün Kızılay’da, bugün İzmir’de ve yurdun değişik yerlerinde organize edilen hadiselerin artık samimiyetten yoksun ve bu noktada samimice adım atan iktidarımızı ve AK Parti’yi yıpratma adına yapılan hamleler olduğunu düşünüyorum.”
“28 Şubat SÜRECİNİN SİVİL AYAĞI ETKİLİ OLDU”
Gezi Parkı olaylarının başlangıçtaki sadece çevreci duyarlılığıyla devam etmiş bir hareket olmaktan çıktığını söyleyen Şahin, 28 Şubat iddianamesinin mahkemelerce kabul edildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti: “28 Şubat sürecinin sivil ayağına yönelik bir kısım girişimlerin bulunacağına dair de kamuoyuna yansıyan bilgiler ve belgeler söz konusu. Dolayısıyla benim şu an ki resimden okuduğum Hadise, Gezi Parkı olaylarının bu şekilde halkın arasında bir ayrılıkçı unsur gibi büyümesi ve organize bir hale bürünmesinde bu 28 Şubat sürecinin bir sivil ayağına ilişkin sürecin etkili olduğunu düşünüyorum.” dedi
12